movienews

Információk, DVD megjelenésekről, valamint mozifilmekről, TV-sorozatokról

Friss topikok

  • ipartelep: Ez a film a zsidó kulturális utalások nélkül (és azokkal együtt) is teljesen érthető, és élvezhető... (2010.12.17. 13:08) Egy komoly férfi: Michael Stuhlbarg interjú
  • alegna21: Az Anne Shirley-sorozat rajongóinak íme egy karácsonyi kiadvány: Anne karácsonya "A máig friss tör... (2010.12.03. 09:37) Anne és a Zöld Orom DVD-n
  • : hmm... engem sjunkie-n leszóltak, mert azt írtam, hogy pofátlanság 6E ft-ot elkérni a 10 éves Férj... (2010.03.24. 19:19) Chuck 1. évad DVD-n
  • Médiageci: @zsollancs: Kösz, így tudtam dönteni az egylemezes mellett. Válság van. (2009.12.03. 21:22) Becstelen Brigantyk DVD és BD
  • CliffBarnes (törölt): Nem a filmnek szolo komment. Mi a halalnak kell ilyen trailereket csinalni? Szerintem ebben a 98 m... (2009.11.21. 00:22) Armored feliratos trailer

Linkblog

Hirdetés

 

Hirdetes

Avatar-nap az Arénában

2009.08.21. 23:14 | movienews | 12 komment

 

Miután tegnap délután 4 órakor elérhetővé vált az Apple oldalán az Avatar teaser trailere, természetesen mi is azonnal rávetettük magunkat. Kissé döcögősen indult a letöltés, valószínűleg a nagy érdeklődés miatt a szervernek kicsit több dolga akadt, mint egy átlagos napon. Először SD-ben tekintettünk meg az előzetest, ami elsőre nem tett nagy benyomást ránk. Viszont miután HD-ban is sikerült megnézni a 2 perc 9 másodperces alkotást, felcsigázottabban vártunk a pénteki 3D-s Avatar bemutatót.

Tovább után olvashatod élménybeszámolónkat és nézegethetsz meg képeket.

Bár maga a trailer nem győzött meg minket teljesen arról, hogy James Cameron filmje valóban az év legnagyobb durranása lesz, az viszont egyértelművé vált már a trailer alapján is, hogy a film világszerte bevételi rekordokat fog ostromolni. Ahhoz képest, hogy Cameron több mint 10 éve dolgozik ezen a projekten, a számítógépes animációs jeleneteknél kicsit többre számítottunk. Véleményünk szerint, ez a rész nincsen teljesen kidolgozva még. Valahogyan úgy lesz ez, mint Peter Jackson entjeivel, "akik" a Gyűrűk Ura - A király visszatér epizód premierjéig folyamatosan csiszolódtak a Weta műhely izzadó szakembereinek kezei alatt.

Összeségében az Avatar trailere hozta a kötelezőt és tökéletes felvezetője volt az Avatar-napnak.

Aréna, augusztus 21. 17.45

Semmi jelét nem tapasztaltuk az Aréna mozijában ennek a különleges napnak, értsd. mindössze egy közepes méretű posztert lehetett egy eldugott helyen nagyítóval megtalálni. Semmi sem utalt arra, hogy a világ számos 3D-s mozijával egyetemben Magyarországon csak itt lehetett megnézni ezt az exkluzív bemutatót. Persze nem vártunk mazsoretteket és fúvós zenekart, de azért a filmforgalmazó legalább egy Avatar feliratot vagy egy molinot odarakhatott volna a bejárathoz.

Aréna, augusztus 21. 19.45 körül

Miután bejutottunk a terembe, körbenézve konstatáltuk, hogy régen láttunk közel telt házas mozitermet. Helyet foglalva, türelmetlenül vártuk, hogy kihunyjanak a fények.

Aréna, augusztus 21. 20.05

Kisebb késés után a vásznon James Cameron jelent meg, aki felvezetésként köszöntötte az egybegyűlteket és elárulta, hogy ebben a 15 percben sem fogják előre lelőni a poént.

Ez a 15 perc lényegében az egy nappal ezelőtt megjelent trailerből tartalmazott 6 bővített jelenetet, a vége az eredeti előzetes utolsó körülbelül 30 másodperce volt.

Az előzetes egy katonai eligazítással indult, melyben közölték a katonákkal, hogy ez nem a Föld nevű bolygó és kint a szabadban vadállatok és idegen lények lesnek arra, hogy őket megöljék és szemüket kitépjék. Majd a képbe egy tolószéken begurult a főszereplőnk Jake (Sam Worthington). A következő jelenetben azt láthattuk, hogy Jake-et Sigourney Weaver befekteti egy CT-re és egyben egy fekvőszoláriumra hasonlító gépezetbe. Az ezt követő jelenetben láthattuk, ahogy Jake átalakult Na'vi-vá, és próbálgatja a kezét, lábát mozgatni, valamint legújabb testrészét, a farkát kontrollálni, miközben tör-zúz az elkülönítőben, ahonnan végül kitör.

Ezután megismerkedhettünk a Na'vi társadalommal, bepillantást nyerhettünk a számítógéppel tervezett, gyönyörű Pandora-i őserdőbe és találkozhattunk furcsábbnál furcsább és vérszomjasnál vérszomjasabb állatokkal. Az egyik ilyen őserdei jelenetnél ízelítőt kaptunk a Na'vik természetközeliségéről: a természetet, az állatokat és azok kölcsönhatásait tiszteletben tartják. A trailerben már nyilvánvalóvá vált, hogy ez a film sem fogja nélkülözni a szerelmi szálat, és erről megerősítést nyertünk, amikor Jake és a Zoe Saldana-ról megformált Na'vi találkozott az éjszakai őserdőben.

A kép élessége és 3D-s hatása egy-két jelenet kivételével meggyőzően hatott. Néha azonban kicsit elmosódtak a kontúrok. Ez ebben a rövid bemutatóban még megbocsáthatónak számít, azonban erősen reméljük, hogy végül a teljes filmben ezek a hibák kijavításra kerülnek. Továbbá zavaró volt az is számunkra, hogy a feliratozás a vászon közepéről időnként a vászon jobb vagy bal oldalára került át. A színek viszont nagyon el vannak találva, tökéletesen elhitetik veled, hogy ilyen egy Pandora-i őserdő. A grafikusok láthatóan széles színpalettán dolgoztak a bolygó különböző területeinek megjelenítésén is.

A bemutató alapján 100 %-ig még most sem vagyunk meggyőzve arról, hogy ez a film valóban megváltoztatja a jövőbeli mozizást, de a potenciál meg van benne. A filmet mindenképpen egyben lesz érdemes megnézni, mert akkor valószínűleg a hatás teljesen más lesz.

Ki kell térnünk továbbá a marketing szakemberek hatásos és meggyőző munkájára, mert már most látszik, hogy decemberig a csapból is Avatar fog folyni. Cameronék tökéletesen használják és kihasználják az internet adta marketinglehetőségek széles tárházát. Ezt a marketinges receptet, minden bizonnyal még tanítani is fogják.

Marketingesek: Le a kalappal! Ez a kampánynyitás a tökéletes mézesmadzag.

Képgaléria (nagyobb méret klikkeléssel): 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lolperec 2009.08.22. 12:36:37

jópofa, bár ötletem nincs, hogy kiez miez..
és valahogy nem is érzem a késztetést, hogy utánaolvassak..
azért megnézzük majd.. a kockák odavannak a CGIért.. ^^

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.22. 13:11:54

Arra nem biztos, hogy mindenki kíváncsi, hogy konkrétan mi is történt a moziban és az egyes jelenetekben. Sokkal inkább arra, hogy milyen a háromdimenziós élmény az internetes előzeteshez és az eddigi hírekhez viszonyítva. A különbség pedig elég nagy, és egyértelművé teszi, hogy valóban a 3D a film igazi közege. A kétdimenziós vetítés várhatóan kevésbé lesz ennyire magával ragadó élmény, még akkor is ha a történet remélhetőleg olyan egyedi és átélhető lesz, mint ahogyan azt Cameron állítja.

ergerberger 2009.08.22. 13:12:20

"de a potenciál meg van benne" --> de a potenciál megvan benne

mégis 2009.08.22. 15:23:08

szerintem, ez nem volt túl magával ragadó, hogy ebből hogy lesz jó film nem tudom, egy csomóan nem fogják nézni, mert ez egy rajzfilm és abszolút gáz így elsőre...pedig én szeretem a sci-fit, de ez tényleg, mint egy jobb játék trailer...nem tudom, szerintem nincs sok idő újra renderelni:-)

mégis 2009.08.22. 15:24:39

igaz a Titanicon is sírtam, ja végig se bírtam nézni, de nem a meghatottságtól...ez azért remélem jobb lesz...

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.22. 15:58:39

@mégis: Itt most nem az internetes előzetesről van szó. "Rajzfilmnek" már csak azért sem nevezhető, mivel egy jelentős része élőszereplős, és valódi díszletek között játszódik. Ha az előzetes alapján elsőre nem is, akkor ezen 15 perces 3D-s összeállítás alapján ez is egyértelművé vált volna számodra. A nagy vásznon valószínűleg a kétdimenziós változat is magával ragadóbb lesz, de abban egyetértek, hogy a hagyományos 2D-s előzetesekkel nehezebb lesz az embereket elrángatni a 3D-s vetítésekre.

Leszezmégígyse (törölt) 2009.08.22. 16:03:03

Cameron egy nagyon jó rendező,remélem tényleg jó lesz az Avatar.

GKS 2009.08.22. 16:03:55

"számítógépes animációs jeleneteknél kicsit többre számítottunk"
Azt ugye tudjátok, hogy az egész film CGI?! Nem csak a "kék" emberkék, a járművek, hanem MINDEN! :)
Ennek tudatában sem tetszett? :)
Megjegyzem, hogy a "félvér" lények anatómiájának kidolgozatlansága miatt Én is műnek éreztem a dolgot. Az emberekkel, járművekkel, a világgal nem volt bajom, de azok a kék figurák nagyon kilógtak a sorból...

GKS 2009.08.22. 16:09:59

Visszavonom, ennek utána kell néznem, lehet kicsit elhamarkodottan mondtam ezt a 100 CGI dolgot... :S
MY MISTAKE!

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.22. 16:14:10

@GKS: Valóban nem az egész film CGI. Cameron szerint nagyjából 60%-ban teljesen az. Az emberi alakjukban megjelenő színészek élőszereplős jelenetekben, részben valódi díszletek között játszanak. A 3D-s vetítés erőssége pedig éppen az, hogy a nem emberi figurák és lények megjelenése és a környezet is sokkal hihetőbb, és jobban illeszkedik az élőszereplős jelenetek mellé.

movienews 2009.08.22. 19:43:59

@Tyrannum:
GKS:
Én továbbra is fenntartom azt, hogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a film megváltoztaja a mozizást, mint ahogy sok helyen, köztük te is Tyrannum leírtad, mégha nem is ezekkel a szavakkal. A 3D-s hatás nagyszerű volt, de még szerintem sok csiszolnivaló van rajta. Nem volt számomra akkora sokkhatás, mint amire előzőleg számítottam. Decemberben térjünk vissza a CGI-vel megalkotott jelenetekhez és képekhez, mert akkor az már mérvadó lesz!
Egyenlőre továbbra is a szkeptikusk táborát erősítem ezzel a filmmel kapcsolatban!
Hajrá MR. Cameron győzzön meg jobban!
süti beállítások módosítása