movienews

Információk, DVD megjelenésekről, valamint mozifilmekről, TV-sorozatokról

Friss topikok

  • ipartelep: Ez a film a zsidó kulturális utalások nélkül (és azokkal együtt) is teljesen érthető, és élvezhető... (2010.12.17. 13:08) Egy komoly férfi: Michael Stuhlbarg interjú
  • alegna21: Az Anne Shirley-sorozat rajongóinak íme egy karácsonyi kiadvány: Anne karácsonya "A máig friss tör... (2010.12.03. 09:37) Anne és a Zöld Orom DVD-n
  • : hmm... engem sjunkie-n leszóltak, mert azt írtam, hogy pofátlanság 6E ft-ot elkérni a 10 éves Férj... (2010.03.24. 19:19) Chuck 1. évad DVD-n
  • Médiageci: @zsollancs: Kösz, így tudtam dönteni az egylemezes mellett. Válság van. (2009.12.03. 21:22) Becstelen Brigantyk DVD és BD
  • CliffBarnes (törölt): Nem a filmnek szolo komment. Mi a halalnak kell ilyen trailereket csinalni? Szerintem ebben a 98 m... (2009.11.21. 00:22) Armored feliratos trailer

Linkblog

Hirdetés

 

Hirdetes

Szabad az út A Hobbit előtt

2009.09.08. 23:04 | movienews | Szólj hozzá!

 

 

2008. februárjában a J.R.R. Tolkien fia, Christopher Tolkien által alapított The Tolkien Trust brit jótékonysági alapítvány, amely az író hagyatékát gondozza, valamint a HarperCollins, a szerző eredeti könyvkiadója együttesen perelték be a New Line Filmstúdiót.

Állításuk szerint a filmstúdió egyetlen pennyt sem fizetett ki a Gyűrűk Ura trilógia bevételeiből az örökösöknek. A 2001 óta felhalmozódott szerintük mintegy 6 milliárd dollárból 150 milliót követeltek maguknak. Beadványukban az a külön kérés is szerepelt, hogy a bíróság mondja ki: az örökösöknek jogában áll felfüggeszteni és elvenni a jogot a New Line-tól a további Tolkien művek adaptálására, beleértve A Hobbit című művet is, amely A Gyűrűk Ura trilógia előtörténete.

Most peren kívüli megegyezéssel lezárult a több, mint egy éve húzódó eljárás. A részletek természetesen bizalmasak, de mindkét fél elégedettnek tűnik.

"Az alapítvány sajnálja, hogy jogi beavatkozásra volt szükség, de boldog vagyok, hogy ez a vita kielégítően rendeződött, amelynek következtében a Tolkien Trust tovább tudja folytatni jótékonysági munkáját. A Tolkien Trust hozzájárul ahhoz, hogy a New Line folytathassa tervezett filmjét, A Hobbitot" - kommentálta Christopher Tolkien a hivatalos nyilatkozatot.

Warner elnöke, Alan Horn nagyon udvariasan úgy nyilatkozott: "Nagyra értékeljük a Tolkien regények örököseinek hozzájárulását filmjeink sikeréhez és örülünk, hogy ezt a pereskedést magunk mögött hagyhatjuk. A jövőben mindannyian egy kölcsönösen termékeny és jótékony kapcsolatot remélünk egymástól." (A Warner Bros. 2008. márciusában megvette a New Line-t.)

Ez a per egyébként nem az első volt a New Line ellen a Gyűrűk Urával kapcsolatban: 2005-ben maga a trilógia rendezője, Peter Jackson perelte be a filmstúdiót szintén a befolyt profit őt megillető részéért. Az a per is megegyezéssel zárult még 2007-ben, hiszen annak eredményeként Peter Jackson lett A Hobbit producere.

Most tehát elhárult a nagy akadály a film útjából, Peter Jackson és Guillermo del Toro végre nyugodtan dolgozhatnak tovább.

Az már biztos, hogy Ian McKellen elvállalta Gandalf szerepét a filmben. A színész augusztus 22-én a londoni BFI IMAX-ban rendezett Gyűrűk Ura maratonon erősítette meg szerepvállalását, valamint azt is elmondta, hogy márciusban kezdődnek majd el a forgatások. McKellen tovább víve Jackson és del Toro hagyományát, ködösített arról, hogy kié lesz Bilbó szerepe: McKellen elárulta, hogy már lezajlottak a castingok és megtalálták a megfelelő színészt. De még mindig nem mondják meg, ki az!

Vajon David Tennant (Doctor Who), Daniel Radcliffe (Harry Potter) vagy esetleg James McAvoy (Wanted) lett a befutó?


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása